Δραστηριότητες
  ...  

«”Ελληνική μόδα”: Ελληνική τοπική φορεσιά και μόδα». Κύκλος 2 διαλέξεων και 2 συναντήσεων

Από τις αρχές του 20ού αι., όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτοι ελληνικοί οίκοι μόδας –ενώ είχαν αρχίσει να εγκαταλείπονται οι τοπικές ενδυμασίες και να αντικαθίστανται από νέους τύπους– μέχρι τις μέρες μας, την εποχή της παγκοσμιοποίησης και της γρήγορης μόδας, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για δημιουργίες ενδυμάτων εμπνευσμένων από την ελληνική λαϊκή παράδοση. Το Λύκειο των Ελληνίδων, η γενιά του ’30, ο διαγωνισμός μόδας του 1937, η αστικοποίηση, η ανάπτυξη του τουρισμού, ο Εθνικός Οργανισμός Ελληνικής Χειροτεχνίας, η εμφάνιση μελών της τέως βασιλικής οικογένειας με τοπικές ενδυμασίες, η χρήση υφαντών και διακοσμητικών στοιχείων από μεγάλους ελληνικούς οίκους μόδας, το «ethnic style» της δεκαετίας του ’70, η «κάπα του βοσκού», οι συλλογές των Jean Paul Gaultier και John Galliano, εμπνευσμένες από τα Βαλκάνια, οι ελληνικές μουσειακές ενδυματολογικές εκθέσεις, η επιτυχημένη πορεία σχεδιαστών μόδας και εταιρειών με δημιουργίες εμπνευσμένες από τις ελληνικές φορεσιές αλλά και από τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης, είναι μερικοί από τους παράγοντες που διαχρονικά συνέβαλαν στην ανάδειξη της «ελληνικής μόδας» και απέδειξαν το ενδιαφέρον για την ελληνική ενδυματολογική παράδοση σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας ZOOM.

Κόστος συμμετοχής: 5 € η κάθε διάλεξη.
Για πρόσβαση στην πλατφόρμα της τηλεδιάσκεψης, θα πρέπει να καταβληθεί το κόστος συμμετοχής στο λογαριασμό του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΙΒΑΝ GR93 0110 4270 0000 4274 8015 718, και να αποσταλεί η απόδειξη κατάθεσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση:kanari4pli@gmail.com.
Επικοινωνία: Ρόζα Πατσέα, 210 3647577, Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-13.00. Ο σύνδεσμος στην πλατφόρμα θα σταλεί στους εγγεγραμμένους την παραμονή της εκδήλωσης.

 

 

Ανακοινώσεις

Συνέδριο: «Ελληνικές “εθνικές ενδυμασίες”. Από τη δημιουργία στη διάδοση και από τη χρήση στην ερμηνεία». Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Κυκλοφόρησε το τέταρτο τεύχος των Πρακτικών Ημερίδων Ενδυμασιολογίας

«”Ελληνική μόδα”: Ελληνική τοπική φορεσιά και μόδα». Κύκλος 2 διαλέξεων και 2 συναντήσεων

 

 

 

gr ---------eng