ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Το καταστατικό της Εταιρείας προβλέπει τη σύσταση ομάδων εργασίας για την επίτευξη των ερευνητικών της στόχων. Το 2005 συγκροτήθηκαν οι δύο πρώτες ομάδες εργασίας και το 2018 προστέθηκε μια τρίτη, η ομάδα για τους σύγχρονους έλληνες σχεδιαστές.
-
Ομάδα εργασίας για τη Μοδιστρική
Αντικείμενο της ομάδας είναι η καταγραφή και η αξιολόγηση του έργου των μοδιστρών που εργάζονταν ιδιωτικά ή σε ελληνικούς οίκους μόδας ή απασχολούνταν στην κατασκευή θεατρικών κοστουμιών ή στην παραγωγή αντιγράφων παραδοσιακών ενδυμασιών, δεδομένου ότι η δουλειά τους έχει ιδιαίτερη σημασία για τη μελέτη του ενδύματος. Στο πλαίσιο της ομάδας αυτής υπάρχει συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης, υπό την επίβλεψη της Επίκουρης Καθηγήτριας Λαογραφίας Νάντιας Μαχά-Μπιζούμη και συντονίστριας της ομάδας. Διακριτό τμήμα της ομάδας αποτελεί η υπο-ομάδα για τη μοδιστρική στις παραστατικές τέχνες, υπό την καθοδήγηση της Σοφίας Παντουβάκη, σκηνογράφου και Καθηγήτριας Ενδυματολογίας για το Θέατρο και τον Κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο Άαλτο, Ελσίνκι. Η εν λόγω υπο-ομάδα εξειδικεύεται στην καταγραφή του έργου των μοδιστρών που απασχολήθηκαν ιδιαίτερα στην κατασκευή θεατρικών και κινηματογραφικών κοστουμιών. -
Ομάδα εργασίας για τα Άμφια
Αντικείμενο της ομάδας είναι η καταγραφή των αμφίων του Αγίου Όρους. Η εργασία αυτή είχε ξεκινήσει από το 2000 στην Ιερά Μονή Ιβήρων, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος.
-
Ομάδα εργασίας για τους σύγχρονους έλληνες σχεδιαστές
Αντικείμενο της ομάδας —το συντονισμό της οποίας έχουν αναλάβει η Μυρσίνη Πήχου, υποδ. διδάκτωρ στην Ιστορία της Τέχνης, και η Μαρία Μαλούχου, σχεδιάστρια μόδας— είναι η καταγραφή των σύγχρονων ελλήνων σχεδιαστών που δραστηριοποιούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και στο εξωτερικό, από το 2000 έως σήμερα. Στόχος είναι η καταγραφή και η μελέτη της παραγωγής της σύγχρονης ελληνικής μόδας και της δυναμικής της. Μέσω ενός ειδικού ερωτηματολογίου που συνέταξε η ομάδα, πραγματοποιούνται βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις των δημιουργών. Μέσω των συνεντεύξεων και της μελέτης λοιπού υλικού —το οποίο θα δωριστεί από την πλευρά τους στο Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου (look books, αντίγραφα από ντεφιλέ, προσκλήσεις για ντεφιλέ, Press clippings, σχέδια, κ.λπ.)— καταγράφονται οι επιρροές των σχεδιαστών, οι σπουδές τους, το πώς αντιλαμβάνονται την έννοια της ελληνικότητας, η σχέση τους με τη διεθνή μόδα, η έμπνευση, η οργάνωση της παραγωγής, το προφίλ της πελατείας τους, το φαινόμενο των ελληνικών «εβδομάδων μόδας», η συμβολή τους, η σχέση τους με την πόλη στην οποία δημιουργούν, το ποσοστό ανδρών-γυναικών κ.λπ. Στην ομάδα συμμετέχουν τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Ενδυμασιολογίας Αμαλία Μάρκατζη, Μίκα Πανάγου, Αγγελική Ρουμελιώτη και Μέτυ Τσουκάτου.