top of page
Ημερίδες top

Ημερίδες Ενδυμασιολογίας 

3-12
14-11
2-2

Ι΄ Ημερίδα Ενδυμασιολογίας: «Ο ενδυματολογικός πολιτισμός του μικρασιατικού πολιτισμού στο μουσείο» (3/12/2022)

Η Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή συνδιοργανώνει με το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης την Ι΄ Ημερίδα Ενδυμασιολογίας με θέμα: «Ο ενδυματολογικός πολιτισμός του Μικρασιατικού Ελληνισμού στο Μουσείο».

Στην ημερίδα συμμετέχουν με ανακοινώσεις τους επαγγελματίες των μουσείων, ιστορικοί και λαογράφοι, και συνομιλούν για τον ενδυματολογικό πολιτισμό του μικρασιατικού ελληνισμού, από την Ιωνία και τα δυτικά παράλια, την Καππαδοκία και τις νότιες επαρχίες, τον Πόντο, την ευρύτερη περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη, και την Ανατολική Θράκη, όπως αυτός διασώζεται στον μουσειακό χώρο.

Την επιστημονική επιμέλεια της Ημερίδας έχει η Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας του ΤΙΕ, ΔΠΘ, Νάντια Μαχά-Μπιζούμη.

 

Θ’ Ημερίδα Ενδυμασιολογίας: «Πρακτικές δημιουργικής επανάχρησης υφασμάτων (19ος-21ος αι.)» (14/11/2020)

Η μαζική παραγωγή και η υπερκατανάλωση που παρατηρούνται στις σύγχρονες κοινωνίες, με βλαβερές συνέπειες για το περιβάλλον, έχουν κινητοποιήσει πολίτες και δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην εξεύρεση λύσεων για την επανάχρηση και αξιοποίηση παλαιών «άχρηστων» υλικών. Ακολουθώντας το πνεύμα των καιρών, η Θ΄ Ημερίδα Ενδυμασιολογίας έχει ως θέμα παλαιότερες και σύγχρονες πρακτικές δημιουργικής επανάχρησης, αποκατάστασης, ανακύκλωσης ή ανωκύκλωσης (upcycling) υφασμάτων και διακοσμητικών στοιχείων οι οποίες αποσκοπούν να τους δώσουν νέα μορφή και χρήση.

 

Η’ Ημερίδα Ενδυμασιολογίας: «Τελευταίες έρευνες στο χώρο του ενδυμάτος» (2/2/2019)

Για την Η΄ Ημερίδα Ενδυμασιολογίας, η Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας καλεί, όπως και πριν από τέσσερα χρόνια, τα μέλη της να παρουσιάσουν τρέχοντα ερευνητικά προγράμματα, εκδόσεις ή εκθέσεις. Οκτώ μέλη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα με μια ενδιαφέρουσα ποικιλία θεμάτων, που περιλαμβάνει από τα εργαστήρια βαφής υφασμάτων της ελληνιστικής περιόδου έως το αρχείο θεατρικών κουστουμιών της Ζουζούς Νικολούδη και από τους μαθητικούς ενδυματολογικούς κώδικες της τουρκοκρατούμενης Ηπείρου έως θέματα που αφορούν την ένδυση των προσφύγων στη Λέσβο του σήμερα.

 

Ζ΄Ημερίδα Ενδυμασιολογίας: «Υλικό και ένδυμα» (10/3/2018)

Το θέμα στοχεύει στη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ ύλης και τελικής μορφής, είτε η ύλη είναι ύφασμα είτε είναι οποιοδήποτε υλικό ή αντικείμενο που μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένδυμα. Πώς το υλικό ορίζει και καθοδηγεί τη φόρμα, τη λειτουργία και την αισθητική του ενδύματος; Τα μέλη της εταιρείας καλούνται είτε να παρουσιάσουν πρωτότυπη έρευνα που σχετίζεται με το θέμα, είτε να μιλήσουν για την ενδυματολογική δουλειά τους σχετικά με το πώς το υλικό εμπνέει, επηρεάζει και διαμορφώνει διαφορετικές μορφές ενδυμάτων. Το ζητούμενο είναι οι εισηγήσεις να αφορούν όλες τις πτυχές της ενδυματολογίας, τόσο σε ιστορικό και θεωρητικό πλαίσιο όσο και στη σύγχρονη δημιουργία.

 

ΣΤ’ Ημερίδα Ενδυμασιολογίας: «Το ένδυμα στη σκηνή και την οθόνη» (18/2/2017)

Σκηνογράφοι-ενδυματολόγοι και μελετητές του ενδύματος, νεότεροι και παλιότεροι, μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Ενδυμασιολογίας, παρουσιάζουν διαφορετικές θεωρητικές και πρακτικές ερευνητικές προσεγγίσεις στην ερμηνεία του κοστουμιού στη σκηνή και την οθόνη. Από την έρευνα στο σχεδιασμό και στη δημιουργία, και από την παρουσίαση στην τεκμηρίωση και στη μελέτη, η ημερίδα επιχειρεί να διερευνήσει διαφορετικές οπτικές για την προσέγγιση του θεατρικού και κινηματογραφικού κοστουμιού σήμερα.

 

Ε΄ Ημερίδα Ενδυμασιολογίας: «Exhibiting Dress. Engaging with the Past and the Present» (28/5/2016)

Η Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας σε συνεργασία με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Exhibiting Dress: Engaging with the past and the present» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2016. Σκοπός της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν και να συζητηθούν οι σύγχρονες τάσεις στις εκθεσιακές πρακτικές του ενδύματος και της μόδας, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου γενικά παρατηρείται αυξανόμενο ενδιαφέρον για ενδυματολογικές εκθέσεις. Η τάση που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες από μεγάλα αλλά και μικρότερα μουσεία να φιλοξενούν θεαματικές εκθέσεις αφιερωμένες σε πρόσωπα από τον χώρο της μόδας έχει προκαλέσει προβληματισμό, όταν γίνεται σε βάρος της έρευνας σε δικές τους συλλογές.

Ταυτόχρονα, ενδυματολογικές εκθέσεις παρουσιάζονται πλέον σε πληθώρα χώρων, από μουσεία και γκαλερί μέχρι πολυκαταστήματα, κάνοντας ασαφή τα όρια μεταξύ πολιτισμού, τέχνης, μόδας και κατανάλωσης. Επιπλέον, ακολουθώντας τις νέες προσταγές της μουσειολογίας, τα μουσεία μόδας και ενδύματος ωθούνται ολοένα και περισσότερο στο να δημιουργούν γέφυρες επικοινωνίας με το κοινό, ενώ η ψηφιακή τεχνολογία και τα ιστολόγια μόδας έχουν εισαγάγει μια νέα διάσταση στον τρόπο παρουσίασης της ενδυματολογικής γνώσης. Οι τάσεις αυτές δημιουργούν νέα δεδομένα και προκλήσεις στον χώρο του ενδύματος και θέτουν μια σειρά από προβληματισμούς με έντονες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές παραμέτρους. Η ημερίδα, στην οποία συμμετέχουν εισηγητές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, διεξάχεται στην αγγλική γλώσσα.

 

Δ’ Ημερίδα Ενδυμασιολογίας: «Τελευταίες έρευνες στο χώρο του ενδύματος» (6/3/2015)

Μετά από διακοπή λίγων χρόνων, η Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας επαναλαμβάνει τη διοργάνωση της Ημερίδας Ενδυμασιολογίας, καλώντας τα μέλη της να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για τις πρόσφατες μελέτες, δημοσιεύσεις ή και εκθέσεις τους. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν 9 μέλη με εισηγήσεις πάνω σε μια ποικιλία θεμάτων, οι οποίες συγκροτούν το πρόγραμμα της Δ’ Ημερίδας.

 

 

Γ΄ Ημερίδα Ενδυμασιολογίας (18/3/2011)

Η Γ’ Ημερίδα Ενδυμασιολογίας έχει ως θέμα τη συντήρηση, την έκθεση και τη μουσειολογική προσέγγιση του ενδύματος, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να ανοίξει μια κριτική συζήτηση πάνω στο θέμα της παρουσίασης των ελληνικών ενδυμασιών.

 

Β΄ Ημερίδα Ενδυμασιολογίας (21/3/2009)

Τηρώντας την υπόσχεσή του να διοργανώνει την Ημερίδα Ενδυμασιολογίας κάθε δύο χρόνια, το Δ.Σ. κάλεσε τα μέλη να συμμετάσχουν με εισηγήσεις τους στη Β΄ Ημερίδα. Στο κάλεσμα του Δ.Σ. οκτώ μέλη ανταποκρίθηκαν θετικά, συμβάλλοντας με τη συμμετοχή τους στην κατάρτιση ενός προγράμματος που περιέχει πληθώρα ενδυματολογικών θεμάτων: εκπαιδευτικά προγράμματα με αντικείμενο το ένδυμα, μόδα και μοδιστρική, θεατρικό κοστούμι και εκκλησιαστικά άμφια. Στη διοργάνωση συμβάλλει, όπως πάντα, ενεργά και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM, τόσο με τη θερμή φιλοξενία του όσο και με την παραχώρηση του απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμού.

 

Α΄ Ημερίδα Ενδυμασιολογίας  (16/12/2006)

Η Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας διοργανώνει στο κτήριο του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) την Α΄ Ημερίδα Ενδυμασιολογίας.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας περιλαμβάνει δύο ενότητες. Στην πρώτη εντάσσονται οι εισηγήσεις που αναφέρονται στο αντικείμενο των ομάδων εργασίας, δηλαδή στη μοδιστρική και στα άμφια. Στη δεύτερη, γενικότερου ενδιαφέροντος, ενότητα παρουσιάζονται θέματα που αφορούν τις τοπικές φορεσιές και τη μόδα.

Οι εισηγήσεις, με θέματα όπως η βιογραφία μιας μοδίστρας παραδοσιακών ενδυμασιών, οι μοδίστρες του θεάτρου, τα μεταβυζαντινά νοταριακά κατάστιχα, η βυζαντινή εκκλησιαστική χρυσοκεντητική, η αμερικάνικη χάρτινη μόδα της δεκαετίας του 1960, η Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ού αιώνα μέσα από τις φορεσιές, η λεσβιακή βράκα, ο κεφαλόδεσμος της Νέας Βύσσας Έβρου, συγκροτούν ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα.

10-3
18-2
28-5
6-3
18-3
21-3
16-12
bottom of page